Skip navigation

Как да разбера дали взима наркотициdrugs

Как да разбера дали взима наркотици?

Въпреки изобилието от информация за наркотиците все още доста млади хора и в по-голяма степен техните родители не знаят почти нищо по въпроса. Изключително важно е както за децата така и за техните родители да бъдат информирани, за да може съответно да постъпят по правилния начин при сблъскване с проблема. Ще се опитам възможно най-ясно и разбираемо да обясня на младите защо трябва да пропуснат това забавление, а на родителите как да разберат дали децата им използват наркотици и как да се подходи правилно към проблема. Преди всичко обаче, искам да подчертая, че не съм специалист нарколог (но само защото не съм дипломиран) нито пък такъв в областта на психиатрията. Всичко което ще прочете тук няма да е теория научена от учебник, а неща които съм имал нещастието да изпитам и щастието да преодолея. Надявам се, че с тази тема ще успея да убедя поне един човек да не посегне към дрогата и да му спестя пътя през този ад, през който трябваше аз да премина за да се откажа. Бях зависим в продължение на 12 години, през които научих доста неща за наркотиците и хората попаднали в техния капан. Всеки от вас ще прецени дали да се вслуша в думите ми, или не; дали да повярва или не. Първата ми среща с дрогата беше, когато на 12 години. С двама приятели изпушихме първата си марихуана, година по-късно вече пушехме хероин (в началото на цигара после на фолио) , и на 15 вече го взимахме венозно, и така докато не станах 25. Междувременно нямаше дрога, която да не бях взимал и лечение, което да не бях опитал. Последните 5 години бяха меко казано унищожителни за мен (както физически, така и психически). Това е и основната причина да опитам да помогна на други.

Марихуана.

joint

Много хора погрешно смятат, че ако някой пуши трева то той е наркотично зависим към нея. Това не е вярно. Употребата на марихуана не води до физическа зависимост, съответно при спирането и няма абстиненция и физическо неразположение. По отношение на това дали употребата и води до психическа зависимост и употреба на по силни опиати, въпросът е спорен, тъй като при различните хора има различно развитие. Познавам хора, които пушат трева повече от 15 години без това да е довело до употреба на твърди наркотици, както и такива започнали направо с хероин. Просто това е естествения логичен път на развитие на нещата, независимо дали говорим за наркотици, алкохол или нещо друго. Започва се от боза, преминава се през вино и шампанско и се стига до 67 градусова домашна ракия. Това от своя страна пък доказва(както не може да се твърди, че бозата води до алкохолизъм) , че няма пряка зависимост между пушенето на трева и взимането на по силни наркотици в последствие. Съгласен съм обаче, че пушенето на марихуана би могла да окаже влияние на преценката за това дали да се опита нещо по-силно или не. Човек пушещ трева, който не е достатъчно информиран(пък дори и да е) за последствията от твърдата дрога, лесно може да реши, че не би могъл да изгуби контрол(след като можеда спре тревата когато поиска, без никакви усилия), каквато и дрога да опита. Самият аз така се самозалъгвах месеци наред, след като усетих неприятното(меко казано) чувство на хероиновата абстиненция . Мислех си, че мога да спра веднага щом поискам, че не е проблем да изтърпя няколко дни на неразположение и след това повече да не пипна хероин. И това е може би най-голямата грешка, да мислиш че държиш нещата под контрол, когато отдавна вече си ги изпуснал и бавно затъваш .

Да откриете, че детето ви пуши трева със сигурност не повод за паника, а просто знак за това, че трябва да се обърне сериозно внимание на проблема преди нещата да загрубеят. Моят съвет е това да стане с разговор на разумни хора, вместо с караници и наказания, тъй като биха могли да доведат до обратен ефект. Все пак всеки най-добре познава детето си и може сам да прецени, кой е най-подходящия начин за разрешаване на проблема. Важно е да го накарате да разбере, че може да разчита на вашата подкрепа, а караниците объркват нещата.

Най-лесно забележимия признак при пушене на марихуана са зачервените очи и слабо объркване в позната обстановка. Ако е пушач, откъснати парченца от кутията за цигари( най-често от вътрешната страна на капачето) или изваден филтър на цигара. Наличието на някои от тези предмети също е почти сигурен знак, че човекът който ги ползва пуши трева.

 • Листчета за свиване на цигари.

Листчета за свиване на цигари.

 • Машинки за свиване на цигари

hand rolling machinerolling machine

 

 

 

 

 

Хероин

 

next

 

Ето и най-опасния от наркотиците. Стигнеш ли до хероина оттам нататък пътят е само един – надолу.
Надолу с бясна скорост, толкова бързо, че когато в един момент се спреш да погледнеш до къде си стигнал осъзнаваш, че вече нямаш нищо. Няма ги хората, които преди са били твои приятели(и не защото те не са били истински такива, а защото ти си ги прогонил с държанието, лъжите и измамите си), няма и нищо материалните неща, които си имал(всичко е продадено за жълти стотинки) и най-лошото, че теб вече те няма. Само блед призрак на това което си бил преди хероина.
Ако имате подозрения, то внимавайте за следните признаци проявяващи се при хората взели хероин: очите блестят , а зениците силно се смаляват; устата пресъхва(пие се вода често и по малко, което понякога е последвано от повръщане), поради което и говорът става по плътен, забавя се произношението ; взелият хероин изпитва затруднение да задържа очите си отворени(прилича на човек, който не е спал с дни), особени в седнало или легнало положение(което пък от своя страна води до изгаряне на пръстите(понякога доста жестоки), завивките, мебели и части от облеклото.), движенията са силно забавени и не добре координирани. Появява се раздразнителност, увеличават се цигарите, занемарява се личната хигиена и всички критерии силно се занижават.
Ето и предмети свързани с употребата на хероин .
 • Алуминиево фолио и тръбичка(често направена от свита банкнота)

drugs-1

 • Метална капачка от бутилка или лъжица

хероинов комплект

Лимонена киселина ( лимонтозу )капачка

   Advertisements

   Archives by Category

   • Категории
    • Няма категории

   Archives by Month

   Вашият коментар

   Please log in using one of these methods to post your comment:

   WordPress.com лого

   You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

   Google+ photo

   You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

   Twitter picture

   You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

   Facebook photo

   You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

   w

   Connecting to %s

   %d bloggers like this: